AVÍS URGENT
AVÍS URGENT
  • A PARTIR DEL JULIOL DE 2008 ACCEDEIX AL BLOC PER AQUI
  • AVÍS URGENT
    AVÍS URGENT

    dijous, de desembre 08, 2005

    El tripartit ha decidit que la formació perdi pes percentual en els pressupostos per a l’any 2006


    El pressupost d’educació incompleix l’Acord estratègic i no preveu cap partida per poder impartir una matèria a secundària en anglès durant el curs 2006/2007.

    A l’any 2003, l’últim any del govern de CiU, el pressupost destinat a educació i universitats va representar el 22,4% del total, però en els pressupostos per a l’any 2006 suposarà només el 20,4%.

    Crec que ens hem de lamentar que mentre el tripartit va dient que l’educació és una de les seves prioritats a l’hora de la veritat els fets no ho demostren. Cal destacar que en els pressupostos per l’any vinent, la mitjana d’increment de tots els departaments és de l’11,6%, mentre que l’augment en Educació arriba escassament al 11%.

    El tripartit va prometre que suprimiria els “barracons” en aquesta legislatura però lluny de les seves promeses ha augmentat les partides destinades al seu lloguer. El 2003, aquesta partida va suposar 7,9 milions d’euros, el 2004, es va multiplicar per 3,2 el pressupost per als prefabricats, en el pressupost del 2006 s’eleva fins als 27 milions d’euros, per tant el pressupost es multiplica per 4,5.

    És curiós que les construccions del departament d’Educació, el 53% de les obres que estan en procés provenen de la programació de l’any 2003. A més, és evident que l’aturada de les obres que va ordenar la Conselleria d’Educació el 2004 està repercutint en la manca d’edificis, cosa que obliga a incrementar el nombre de prefabricat (o barracons com els partits que formen el tripartits els hi agradava anomenar).

    També és preocupant que el tripartit hagi decidit disminuir el pressupost pel foment i funcionament de l’educació de 0 a 6 anys, que passa de 123 milions d’euros a 93 milions.

    El tripartit incompleix també l’Acord estratègic per a la Internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, perquè durant aquest any no s’han determinat els territoris amb la taxa de fracàs escolar que estan per sobre del 30%, amb l’objectiu que durant el 2006, els centres educatius públics realitzin activitats complementàries com a mesura per lluitar contra aquest fracàs, tal i com planteja l’Acord.

    Pel curs 2006/2007, l’Acord Estratègic preveu impartir una de les matèries d’educació secundària obligatòria en anglès, però en canvi, el pressupost per a l’any que ve no recull cap partida per a aquesta qüestió.

    Cal denunciar que pel tripartit l’educació no és una prioritat, com he comentat anteriorment es constata que el pressupost en formació per a l’any 2006 disminueix respecte al de l’any 2003. Igualment, cal denunciar que el pressupost en Educació incompleix l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana.