AVÍS URGENT
AVÍS URGENT
  • A PARTIR DEL JULIOL DE 2008 ACCEDEIX AL BLOC PER AQUI
  • AVÍS URGENT
    AVÍS URGENT

    dijous, de maig 11, 2006

    CATALUNYA NECESSITA UNA CONSTITUCIÓ (1)

    L’endemà de l’aprovació de la reforma de l’Estatut d’autonomia de Catalunya al Senat espanyol és moment de fer unes petites reflexions i intentar respondre algunes preguntes.

    El Parlament de Catalunya que està composts per 135 representants del poble català, si vol reformar el seu estatut d’autonomia, ha de constituir una Comissió per discutir aquesta reforma estatutària. Un cop es disposa d’un text aquest s’ha de sotmetre a l’aprovació del ple del Parlament. Si fóssim un país normal, un cop que el Parlament ho hagués aprovat només caldria que tota la ciutadania de Catalunya el refrendés.

    Però Catalunya no és un país normal. No ho és perquè el text aprovat pel nostre Parlament està supeditat a un altre Parlament, les Corts espanyoles, que el revisen, el retoquen i l’aproven uns representants que no són ciutadans de Catalunya, com si els catalans no fóssim el suficientment adults políticament parlant per saber el que ens interessa o no. Però a més, són aquestes corts qui autoritza al President de Catalunya a que proposi la data del referèndum, perquè ni tant sols té capacitat per convocar-lo.

    Vist aquest procediment de reforma estatutària pot justificar i contestar la següent pregunta. És normal que la reforma d’un estatut d’autonomia de Catalunya necessiti 31 mesos per a ser discutit i aprovat?

    Arribat fins aquí voldria reflexionar sobre la reforma d’aquest ’Estatut. Un sobiranista com jo hem pregunto, els catalans volem ser autònoms o volem ser sobirans. Recordem que l’autonomia és la capacitat que té un poder polític de governar-se sota l’estructura constitucional d’un poder superior. Per contra sobirania és la qualitat d’actuar d’un poder polític que no està sotmès a un altre poder superior.

    CATALANS VOLEM UN ESTATUT O UNA CONSTITUCIÓ?

    Si triem l’estatut, està clar que la reforma de l’estatut aprovat pel Senat ahir és el millor estatut d’autonomia que Catalunya a tingut mai. És cert que té una estructura constitucional, però no és la Constitució de Catalunya, és simplement l’ESTATUT.

    Volem un estatut per Catalunya, doncs votem Sí a aquest Estatut!

    Per contra si volem una Constitució, aquest no és el camí.