AVÍS URGENT
AVÍS URGENT
  • A PARTIR DEL JULIOL DE 2008 ACCEDEIX AL BLOC PER AQUI
  • AVÍS URGENT
    AVÍS URGENT

    dilluns, de novembre 20, 2006

    LA IZQUIERDA ABERTZALE CATALANA


    Ahir Iñaki anasagasti ens va sorprendre amb un article publicat al seu bloc on feia un analisi de la política catalana comparant-la amb la basca. Comparaba l'antiga Euskadico Ezquerra amb Esquerra Republicana de Catalunya.

    Crec que és un analisi fet des d'un paral·lelisme que s'ha de tenir en compte, perque moltes vegades els fets es repeteixen, i dos i dos són quatre a Barcelona, Bilbao o New York.

    L'article comença així:

    "Fue hace 28 años. El PNV había decidido convocar una manifestación contra ETA. Iba a tener lugar en Bilbao. Recuerdo que la izquierda abertzale arremetió contra nosotros con una dureza inusitada. De entre las críticas que recibimos, destacó la proferida por Mario Onaindia, que nos tildó de oportunistas, mientras vaticinaba que todo lo que aquel gesto nos iba a permitir ganar por la derecha, íbamos a perderlo por la izquierda. Y aprovechó la ocasión para criticar una vez más el abertzalismo claudicante de un PNV que, en su opinión, renunciaba a las reivindicaciones nacionales más elementales.

    Después, Onaindia evolucionó. Y lo hizo con tanta energía, que acabó militando en el PSOE y escribiendo libros furibundamente antinacionalistas. La izquierda abertzale radical que profesaba en 1978, se convirtió, con el paso de los lustros, en una socialdemocracia tenue y antiabertzale. En lo social, su pensamiento político evolucionó 89 grados. Pero en lo nacional, 180. Eso sí, continuó dándonos clases de racionalidad y coherencia políticas, hasta su muerte.

    No ha sido el peor. Otros, que en el pasado fueron, también, izquierdistas e hiper abertzales, militan, ahora, en el PP. Es el caso de Jon Juaristi. Su giro ha sido de 180 grados, tanto en lo social, como en lo nacional.


    Quienes definen su identidad ideológica sobre el doble pilar izquierdista e independentista, gozan, siempre, de amplias ventajas..." [+]

    3 Comments:

    At dilluns, de novembre 20, 2006 7:23:00 p. m., Blogger Dessmond said...

    Vaig llegir l'article al seu blog.
    Em va agradar força.

    Per cert, que vols dir quan dius que et defineixes de socioliberal?
    El Grup Hayek, per exemple, on el situaries?

     
    At dijous, de novembre 23, 2006 1:44:00 p. m., Blogger Joan B. Gavaldà i Moran said...

    Gracies pel teu missatge,

    Si vols saber que és per mi el socialiberalisme pot anar a:

    http://idd009yi.en.eresmas.net/iogamo/images/sl.pdf

    Pensa que gairebé tots els socialdemocrates europeus estan portan a terme polítiques socio liberals.

     
    At dijous, de novembre 23, 2006 2:08:00 p. m., Blogger Joan B. Gavaldà i Moran said...

    Pel que fa al Grup Hayek es declaren obertament liberals. El meu ideari estaria a cavall del liberalisme i la socialdemocracia. Molt a la linia de Giddens, ideoleg del Labour Party, de l'anomenada tercera via.

    La llibertat individual és el dret fonamental més important del ciutadà, i l'estat l'ha de respectar. Però, al temps l'estat ha de ser el garant d'aquest dret i possar en marxa polítiques adreçades a l'igualtat dels individus.

    Sense la igualtat no pot haver llibertat. Això pel que fa al ciutadà, però també ho podriem traslladar a la societat i en el nostra cas al futur del nostre pais, Catalunya.

    Si Catalunya no es tractada com igual respecte a les altres nacions del nom, mai podrem parlar d'una Catalunya lliure. Lliure per decidir el que vol ser. Segint formant part de l'estat espanyol? Construir un estat propi? Ser una regió d'Europa? etc.

     

    Publica un comentari a l'entrada

    << Home