Diguem sí, a una justícia més ràpida
El nou Estatut permetrà apropar la justícia als ciutadans i dotar-la de més eficiència
Cal destaca que en matèria de justícia el salt endavant que suposa el nou Estatut és importantíssim, ja que fins al dia d’avui els avenços en aquest àmbit havien estat molt pocs. Un dels punts més destacats que recull el nou Estatut és que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es convertirà en la darrera instància judicial de tots els processos iniciats al nostre país, sense perjudici de la competència reservada al Tribunal Suprem per a la unificació de doctrina. Gràcies a aquesta novetat, l’administració de justícia s’aproximarà als ciutadans.
Un dels elements que cal subratllar és que per primera vegada, el nou Estatut fixarà la necessitat que els jutges, els magistrats, els fiscals, els notaris, els registradors de la propietat i mercantils, els encarregats del Registre Civil i el personal al servei de l’administració de justícia hagin d’acreditar un coneixement adequat i suficient de català per exercir la seva funció a Catalunya.
Un altre dels punts importants en matèria de justícia és la previsió estatutària del Consell de Justícia de Catalunya, que passarà a ser l’òrgan de govern del poder judicial a Catalunya, i que per tant, desconcentrarà la tasca del Consell General del Poder Judicial.
Una altra de les novetats és que es preveu que la Generalitat participi en els procediments de nomenament dels magistrats del Tribunal Constitucional, dels membres del Consell General del Poder Judicial i del President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Així mateix, cal destacar que la Generalitat podrà participar en la modificació de la planta judicial i en la creació de seccions i jutjats.
El nou Estatut atribueix a la Generalitat competències molt àmplies en la gestió de l’administració de justícia (recursos humans i materials), cosa que permetrà millorar la qualitat del servei que es presta al ciutadà. Així mateix, el text preveu que la Generalitat pugui crear cossos catalans de personal al servei de l’administració de justícia.
Cal destacar també que l’Estatut del 2006 preveu la competència exclusiva de la Generalitat en Dret Civil, més enllà de l’actual de conservació.
D’altra banda, també es contempla el traspàs de la gestió del Registre Civil, així com l’execució de la normativa de notaries i registres públics.
Finalment, el nou Estatut atribueix a la Generalitat l’execució del règim penitenciari, que inclou la capacitat de dictar disposicions que adaptin la normativa estatal a la realitat de Catalunya.